Ο Ορφέας ξανά στον Ολυμπο

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011



Το αρχαιολογικό πάρκο του Ορφέα θα εκτείνεται στην περιοχή Κουφός, στο νοτιοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Λειβήθρων, στο δημοτικό διαμέρισμα της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Οι περιηγητικές διαδρομές θα αποδίδουν σχηματικά τη λύρα -σύμβολο του Ορφέα-, επισημαίνοντας τη σχέση του χώρου με τον μύθο

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

2 εκατ. € θα δοθούν για τη δημιουργία του. Θα εκτείνεται σε 67 στρέμματα, με σχήμα λύρας, κιόσκια αφιερωμένα στις Μούσες και υπαίθριο θέατρο



Ο Ορφέας επιστρέφει στον Ολυμπο. Ο κύριος εκπρόσωπος του τραγουδιού και της λύρας, φέρεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, να γεννήθηκε σε ένα χωριό με το όνομα Πιμπλεία, στις παρυφές του Ολύμπου και εκεί ακριβώς -στον αρχαιολογικό χώρο των Λείβηθρων- θα δημιουργηθεί ένα από τα τρία αρχαιολογικά πάρκα που σχεδίασε η ΚΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Δίνοντας λεπτομέρειες του έργου, η προϊσταμένη της ΚΖ Ε.Π.Κ.Α., Εφη Πουλάκη-Παντερμαλή, δεν έκρυψε τη χαρά της για την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ) με το ποσό των περίπου 2.000.000 ευρώ, ενώ έκανε γνωστό πως, εκτός από το πάρκο του Ορφέα, σχεδιάζονται άλλα δύο θεματικά πάρκα.

Πρόκειται για το Ιστορικό Πάρκο Ολύμπου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου ανακαλύφθηκε το πρώτο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βόρειας Ελλάδας, και το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου, στην περιοχή όπου βρίσκεται νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του Σιδήρου, με 79 τάφους σε 18 τύμβους.

Το αρχαιολογικό πάρκο του Ορφέα θα εκτείνεται σε 67 στρέμματα, στην περιοχή Κουφός, στο νοτιοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Λειβήθρων, στο δημοτικό διαμέρισμα της Λεπτοκαρυάς Πιερίας.


Θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες που έχουν στόχο αφενός τη σύνδεση του χώρου με την ακρόπολη των αρχαίων Λειβήθρων και αφετέρου την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Η πρώτη ενότητα θα αφορά μια περιοχή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ στη δεύτερη με τίτλο "Η φύση διηγείται τον μύθο της", οι περιηγητικές διαδρομές θα αποδίδουν σχηματικά τη λύρα -σύμβολο του Ορφέα-, επισημαίνοντας τη σχέση του χώρου με τον μύθο. Οσο για την τρίτη θεματική ενότητα, αυτή περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δάσους γύρω από το πάρκο.

Αφετηρία της διαδρομής θα είναι το υπάρχον κτίριο της ΚΖ' Ε.Π.Κ.Α., το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών, ενώ στην είσοδο του πάρκου θα υπάρχει η αναπαράσταση ενός οβάλ σπιτιού γεωμετρικού τύπου. Οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν την ανάδειξη των λειτουργιών και των δράσεων εντός της οικίας με την οικοσκευή και τον λοιπό εξοπλισμό (εστία, σκευοθήκες, αγγεία, αργαλειός, κ.ά.).

Στην πορεία της διαδρομής οι επισκέπτες θα συναντούν την κάτοψη ενός εξελιγμένου υστεροκλασικού - ελληνιστικού συγκροτήματος της Μακεδονίας, με βάση την αγρέπαυλη που ανασκάφτηκε στο γειτονικό Κομπολόι, και ένα οινοποιείο.

Στον χώρο του πάρκου θα στηθούν επίσης κιόσκια αφιερωμένα στον Ορφέα, στις Μούσες και στη μουσική, ενώ θα υπάρχει και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κοντά στο Δίον

Πατρίδα του Ορφέα και της μούσας της ποίησης και της ρητορικής Καλλιόπης, τα Λείβηθρα βρίσκονται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στο Δίον.

Σύμφωνα με τον Παυσανία η πόλη καταστράφηκε όταν πλημμύρισε ο χείμαρρος Συς (Ζηλιάνα) της σημερινής Σκοτίνας, ο οποίος και παρέσυρε τα κτίρια, τα ιερά, τα τείχη, αλλά και τον τάφο του Ορφέα.

Στα Λείβηθρα ανακαλύφθηκαν τείχη που έχτισε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος, στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το νεκροταφείο των Λειβήθρων και η ακρόπολη του οχυρωματικού περίβολου, ενώ έχουν βρεθεί τμήματα τοιχοποιίας, δάπεδα εσωτερικών χώρων, εξωτερικά λιθόστρωτα, νομίσματα και ειδώλια.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

"Ηταν δάσος. Αποχαρακτηρίστηκε και έγινε χορτολιβαδική έκταση. Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα γίνει τσιμέντο". Ετσι περιέγραψε τον χώρο η κ. Πουλάκη-Παντερμαλή στα μέλη του ΚΑΣ, προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα του πάρκου του Ορφέα, στον Ολυμπο.

Πηγή: Έθνος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: