Παλαιός Παντελεήμονας: παράδοση και γραφικότητα στη σκιά του Ολύμπου

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011



Ο Παλαιός Παντελεήμονας, στη σκιά του βουνού των θεών, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητά του, σε μια περιοχή γεμάτη φυσικές ομορφιές.

Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, το γραφικό χωριό Παλαιός Παντελεήμονας ( http://bit.ly/mOv5XD ), που ιδρύθηκε στα τα τέλη του 14ου αιώνα, είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.


Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα, όπου υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες διαμονής, φαγητού, ψυχαγωγίας και παροχής τουριστικών πληροφοριών και μόλις 43 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, στο Νοτιοδυτικό άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του «χρώμα» καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοί του έφυγαν μαζικά προς το μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως, η κατάσταση μεταστράφηκε, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Σε αυτό συνέβαλε το παραδοσιακό, τοπικό του «χρώμα», καθώς και η μικρή απόσταση που τον χώριζε από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, θα δείτε την παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής. Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του, μπορείτε να θαυμάσετε τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.
Φωτογραφία: www.pieria-tourism.gr

Κοντινές εκδρομές

Η διαδρομή προς τον οικισμό και τη γύρω περιοχή, μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε κοντά σε ένα πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές, καθώς και την εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα του Κάτω Ολύμπου. Η κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας, είναι η πρώτη περιοχή για την οποία εφαρμόστηκε, πριν από 50 χρόνια, ειδικό καθεστώς προστασίας στη χώρα μας, με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938.

Πρόκειται για ένα μέρος που προσφέρεται για χαλάρωμα αλλά και για πεζοπορίες στη φύση ( www.olympusfd.gr/gr/Diadromes.asp ), αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4.

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου και χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για πολεμικούς σκοπούς. Αναστηλώθηκε το 1941 και από τότε φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις του καλοκαιρινού «Φεστιβάλ του Ολύμπου», τις οποίες επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Πώς θα πάτε:

Οδικώς ο Παλαιός Παντελεήμονας απέχει 400χλμ. από την Αθήνα και 110χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, βγείτε στην έξοδο του Νέου Παντελεήμονα και από εκεί σε απόσταση 5 χλμ. από την Εθνική οδό, περνώντας μέσα από τον Νέο Παντελεήμονα θα συναντήσετε τον Παλαιό Παντελεήμονα.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην περιοχή, επιλέξετε από τα καταλύματα στην ιστοσελίδα: www.pieria-tourism.gr/acomodation.html .

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

Πηγή: Clickatlife.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: