Ολυμπος - μύηση στο ύψιστο!

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011



Θεϊκό βουνό, η κατοικία των δώδεκα θεών, το ψηλότερο της Ελλάδας με την κορυφή του Μύτικα να αγγίζει τα δυο χιλιάδες εννιακόσια δέκα επτά μέτρα.

Εθνικός δρυμός από το 1938, ο πρώτος που ανακηρύχτηκε στην Ελλάδα, και διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας από την UNESCO ήδη από το 1981. Με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με πεύκα, έλατα και ρόμπολα, με δάση δρυός και οξιάς, με πουρνάρια και κέδρους. Με το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα το οποίο εκτείνεται σε μήκος δέκα χιλιομέτρων και τροφοδοτείται από πηγή που αναβλύζει κοντά στη θέση «Πριόνια». 

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ενιπέας ήταν θεός που είχε πάρει τη μορφή ποταμού. Στα νερά του λουζόταν η πανέμορφη Λητώ όταν την κατεδίωξε η Ηρα πετροβολώντας την ώς τις ακτές του Θερμαϊκού. Από εκεί καταγόταν ο Ορφέας, θεός της μουσικής, όπου βρήκε και τραγικό θάνατο όταν τον κατασπάραξαν οι Μαινάδες και έριξαν το κεφάλι του στο φαράγγι.

Λατρευτός ο θεϊκός Ολυμπος για τους ορειβάτες όλου του πλανήτη. Τον διασχίζει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, αλλά και διαδρομές με δύσκολο ανάγλυφο, ενώ χαρακτηρίζεται από απότομες και σαθρές κορυφές. Πρέπει να τον σέβεσαι τον Ολυμπο για να σε σεβαστεί και αυτός με τη σειρά του. 

Δημοφιλείς και αγαπητές οι διαδρομές που ξεκινούν από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» προς τα καταφύγια και τις αναβάσεις για τις θεϊκές κορυφές. Από τα 1.100 μ. φτάνεις στα 2.100 μ. στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός και από κει συνεχίζεις για τις κορυφές Σκάλα, Σκολιό, Αγ. Αντώνιο και Μύτικα ή προς Ζωνάρια, Μύτικα, Στεφάνι και Οροπέδιο των Μουσών. Εκεί στο Οροπέδιο των Μουσών άλλα δυο καταφύγια, Γιόσος Αποστολίδης (2.760 μ.) και Χρίστος Κάκαλος (2.650 μ.).

Από τη θέση «Γκορτσιά» το μονοπάτι οδηγεί στις τοποθεσίες «Μπάρμπα» (1.450 μ.) και «Στράγγο» (1.910 μ.), από κει στην «Πετρόστρουγγα» (2.000 μ.), στην κορυφή Σκούρτα (2.485 μ.) και στη συνέχεια στο Οροπέδιο των Μουσών και τα καταφύγια.

Η εποχή όμως για τις πεζοπορίες στα μονοπάτια του Ολύμπου έφτασε στο τέλος της και μια εναλλακτική πρόταση είναι η διαδρομή από το Λιτόχωρο -την πύλη για τις κορυφές του Ολύμπου- μέχρι τα «Πριόνια», ασφαλτόδρομος 17 χλμ. Στο 10ο χιλιόμετρο, στη θέση «Σταυρός» βρίσκεται το καταφύγιο «Δημήτριος Μπουντούλας», το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο, ενώ δυο χιλιόμετρα πριν τα «Πριόνια», είναι η παλιά μονή του Αγίου Διονυσίου του 16ου αιώνα (σ.σ.: η νέα μονή βρίσκεται λίγο έξω από το Λιτόχωρο στο δρόμο για τα «Πριόνια»). 

Εκεί, στα «Πριόνια», όπου λειτουργεί ξύλινο ταβερνάκι (σ.σ.: το χειμώνα ανοιχτά μονάχα Σαββατοκύριακα), παίρνεις γερές ανάσες αέρα και ενέργειας. Θεϊκής ενέργειας...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: