Λιτόχωρο: Το ερωτικό χωριό!

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013


Λένε πως στη ζωή δεν µπορείς να τα έχεις όλα. Φανταστείτε, όµως, στην ολύµπια ηρεµία των 2.918 µ. να κάθεστε στο «θρόνο του Δία» και στα πόδια σας να απλώνονται 70 χλµ. ακτογραµµής. Ανοίξτε τα µάτια σας και αντικρίστε ό,τι ονειρευτήκατε: και βουνό και θάλασσα. Και κάπου εκεί να ξεπροβάλει το πανέμορφο Λιτόχωρο...

ΛΙΤΟΧΩΡΟ: ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ 
Επόµενή µας στάση, η όµορφη κωµόπολη του Λιτόχωρου (22 χλµ. νότια Κατερίνης), η οποία είναι αναπτυγµένη στις υπώρειες του Ολύµπου, µόλις 5 χλµ. από τη θάλασσα, µε δική της παραλία, την περίφηµη Πλάκα, η οποία προεκτεινόµενη ονοµάζεται Γρίτσα. Ο οικισµός αποτελεί αφετηρία για τα πεζοπορικά µονοπάτια του Εθνικού Δρυµού του Ολύµπου, αλλά και για φυσιολάτρες λόγω της βιοποικιλότητας σε χλωρίδα και πανίδα.
Καθώς ανηφορίσαµε από την ευθεία του οικισµού µέχρι την κεντρική πλατεία του, όπου ξεδιπλώνεται ο λαβύρινθος µε τα στενά σοκάκια, δροσιστήκαµε στο πευκοβριθές πάρκο Κατούνια, αισθανθήκαµε ντόπιοι ακούγοντας συζητήσεις στα «µπαΐρια» (συνοικιακές πλατείες) και περιηγηθήκαµε στις εκθέσεις του Ναυτικού Μουσείου (www.nmlitohorou.gr).

Το βλέµµα µας µαγνήτισε ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου µε το τετραώροφο καµπαναριό, µα το φωτογραφικό µας ενδιαφέρον εστίασε στην αποτύπωση της µεσαιωνικής δοµής του παλαιού χωριού στην κορυφή του οικισµού. Εντοπίσαµε σηµεία για πανοραµική θέα από τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, των Αγίων Αποστόλων και της Αγίας Παρασκευής, ενώ ως λάτρεις της πεζοπορίας ενθουσιαστήκαµε µε το φαράγγι του Ενιπέα, το οποίο ξεκινά από τη θέση «Μύλοι», γύρω από πλατάνια και παλιούς νερόµυλους.

Πριν αφεθούµε στις καταναλωτικές µας παρορµήσεις, πήραµε γενναίες δόσεις πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισµού. Ακολουθήσαµε τις ταµπέλες για να επισκεφθούµε την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παλαιά µονή Αγίου Διονυσίου και µετά από 8΄µε το αµάξι, περιηγηθήκαµε στο εξαιρετικού φυσικού κάλλους αρχαιολογικό πάρκο Δίον, το οποίο συνιστά διεθνή πόλο έλξης επισκεπτών.

Πηγή: ICONS Travellers & newpost.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: