Ο Όλυμπος δεσπόζει στο άκρως ελληνικό doodle της Google

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018


Η συναρπαστική ιστορία πίσω από την κατάκτηση της κορυφής του βουνού των θεών

Ένα doodle με άρωμα Ελλάδας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Όλυμπος, βλέπουν σήμερα στο Google οι χρήστες της μηχανής αναζήτησης από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Κίνα, την Αργεντινή και άλλες χώρες του πλανήτη.

Αφορμή για το doodle αυτό αποτελεί η συμπλήρωση 105 ετών από την πρώτη αναρρίχηση στον Όλυμπο, στις 2 Αυγούστου του 1913, από δύο Ελβετούς, τον φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, με τη βοήθεια ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, αρκετοί είχαν επιχειρήσει να κατακτήσουν την κορυφή του Ολύμπου, όμως δεν τα είχαν καταφέρει, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γερμανού μηχανικού Έντβαρτ Ρίχτερ, που στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στον Όλυμπο το 1911 αιχμαλωτίστηκε από ληστές.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Χρήστος Κάκαλος γνώριζε τόσο καλά το βουνό, που βάδιζε ξυπόλητος, καθοδηγώντας τους Ελβετούς στα δύσκολα περάσματα στην πλαγιά του Ολύμπου. Αν και οι Ελβετοί είχαν εμπειρία στην αναρρίχηση, το έργο του Μπουασονά δυσκόλευε ο βαρύς φωτογραφικός εξοπλισμός που κουβαλούσε μαζί του.

Στη διάρκεια της αναρρίχησης η κορυφή του Ολύμπου είχε «κρυφτεί» στα σύννεφα, και οι Ελβετοί νόμιζαν ότι είχαν φτάσει στην κορυφή, γιορτάζοντας το επίτευγμά τους. Όταν όμως διαλύθηκε η ομίχλη, είδαν μπροστά τους τον Μύτικα, την πραγματική κορυφή του Ολύμπου.

Όταν κατάλαβαν το λάθος τους, ο Μπουασονά και ο Μποντ-Μποβί σταμάτησαν για λίγο για να σκεφτούν τι θα έκαναν. Ο Κάκαλος τους ρώτησε αν θα συνέχιζαν, και αυτοί απάντησαν καταφατικά. Η αναρρίχηση συνεχίστηκε στο επικίνδυνο μονοπάτι προς τον Μύτικα, και στις 2 Αυγούστου του 1913 οι τρεις τους κατάφεραν αυτό που κανείς δεν είχε πετύχει μέχρι τότε: να κατακτήσουν την κορυφή του βουνού των θεών, στα 2.918 μέτρα.

Ο Μπουασονά αργότερα έγραψε ότι τον ενέπνευσε η ιστορία του Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς στον Όλυμπο για να τη δώσει στους ανθρώπους…

Πηγή: Newsbeast.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: