Ολυμπος και Μετέωρα μέσα από ένα ψηφιακό πλανητάριο

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013


Δύο προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ αξίας 800.000 ευρώ

Θερμού Μαρία

Ψηφιακή ξενάγηση στα Μετέωρα και στη μοναστηριακή κοινωνία τους μέσω ενός «πλανηταρίου» που θα έχει έδρα στην Καλαμπάκα, καθώς και στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Ολυμπο, από αντίστοιχο «πλανητάριο» στην Ελασσόνα θα επιτυγχάνεται στο άμεσο μέλλον χάρη σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση.
Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ στην πόλη της Ελασσόνας έχει εξασφαλιστεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει το πλανητάριο που αφορά τον Ολυμπο.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών για την ιστορία του Ολύμπου και τη σύνδεσή του με τους μύθους των αρχαίων θεών αλλά και την ξενάγησή τους μέσα από εικονικές πλατφόρμες περιήγησης, που θα παρέχουν τη δυνατότητα προσέγγισης για όλους, ακόμη και στα πλέον δυσπρόσιτα μέρη. Παρόμοια εξάλλου θα είναι η ξενάγηση και στον κόσμο των Μετεώρων ενώ οι επισκέπτες θα ενημερώνονται παράλληλα και για όλα τα άλλα πολιτιστικά, θρησκευτικά και περιβαλλοντικά μνημεία. 

Για τον σκοπό αυτό ειδικές αίθουσες διαδραστικής περιήγησης, χώροι απεικόνισης εικονικής πραγματικότητας και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές θα περιλαμβάνονται σε κάθε «πλανητάριο», όπου θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης τρισδιάστατων προβολών βίντεο, ενημέρωσης και διάδρασης με τις ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές ανάδειξης και τέλος της άμεσης προσαρμογής του  υλικού ανάλογα με τη γλώσσα των επισκεπτών.

Το συνολικό ποσό για τα δύο προγράμματα είναι 800.000 ευρώ.

Πηγή: Το Βήμα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: