Όλυμπος το βουνό των Θεών

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria Τρίτη 24 Μαΐου 2011





Τυλιγμένος για χιλιάδες χρόνια στην αχλύ του μύθου ο Όλυμπος με την ιστορία του, τη πολύμορφη και ευμετάβλητη γοητεία της φύσης του, σε όσους θελήσουν να τον επισκεφθούν, δίνει ... κομμάτια αιωνιότητας. Ψηλές κορυφές, φαράγγια, ρυάκια, πηγές, με νερά κρύσταλλο, βλάστηση και ήχοι, κεντούν αρμονία και μεγαλείο στο βουνό των Θεών.

Ο Όλυμπος, αγάννιφος και νιφόεις, (πολυχιονισμένος και χιονοσκέπαστος), πολυδειράς και πολύπτυχος, (με πολλά φαράγγια και πολλές χαράδρες), είναι θεών έδος ( η κατοικία των θεών), και μάλιστα η ατράνταχτη κατοικία τους, «θεών έδος ασφαλές αιεί»,όπως λέει ο Όμηρος.


Tο αρχαιότερο ελληνικό κείμενο o Όμηρος, έργο που περιέχει τις γνώσεις που κυκλοφορούσαν στην εποχή του και οι οποίες μαζεύτηκαν σε αρχαιότερους αιώνες, μιλά για τον Όλυμπο με την οικειότητα ενός ανθρώπου που τον ξέρει καλά.

Είναι η κατοικία των Μουσών, Ολυμπιάδες και κόρες του Δία, προστάτιδες των Καλών Τεχνών, που είχαν αναπτυχθεί σε υψηλό επίπεδο στις πιερικές ακτές του Ολύμπου.
Στον Ησίοδο οι Μούσες είναι ακόμα Ολυμπιάδες και κατοικούν στον Όλυμπο..


Τι απέγιναν οι Θεοί του Ολύμπου;

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τον βουνό του Ολύμπου και τις περίεργες σπηλιές του, σχισμές που καταπίνουν βοσκούς και κοπάδια. Λένε μάλιστα ότι κάποιος χωρικός στα μέσα του ’50 έτυχε να μπει σε μια τέτοια σπηλιά και τότε έκπληκτος αντίκρισε έναν κύκλο με 12 χρυσά αγάλματα. Έμεινε στην μέση της σπηλιάς χωρίς πραγματικά να γνωρίζει πόση ώρα πέρασε. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη σε εκείνον το μαγικό κύκλο, που αντανακλούσε αχνό κίτρινο φως… πιθανότατα από το υλικό που ήταν φτιαγμένα τα αγάλματα.

Το βέβαιο όμως είναι, ότι ο χωρικός δεν μίλησε πότε ξανά όπως πριν κατά διαστήματα έλεγε λόγια ακατάληπτα για κάποια άλλη πόλη ή κάτι τέτοιο, που βρίσκονταν μέσα στα σπλάχνα του βουνού.
Αυτή η σπηλιά, που ονομάστηκε «Χρυσή Σπηλιά», έγινε θρύλος και παράδοση του ίδιου του βουνού και τους κατοίκους του. Από τότε η Χρυσή Σπήλια εντοπίστηκε  ξανά και ξανά από διαφορετικούς ανθρώπους, και συνέχεια σε διαφορετικά σημεία του Ολύμπου.

Υπάρχουν λένε δίοδοι που οδηγούν στο εσωτερικό του βουνού, εκεί που μέχρι σήμερα λένε οι θρύλοι ότι βρίσκονται εξορισμένοι οι Δώδεκα Θεοί του Ολύμπου.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι στη θέση Καλάγια βρίσκεται μια πέτρινη πόρτα, ένα λιασμένο πέτρινο κλείσιμο πάνω στα βράχια που λένε πως έκλεισε για πάντα μέσα στο εσωτερικό του Ολύμπου τους αρχαίους Θεούς.

Μπορεί όλα αυτά να είναι σφαίρα της φαντασίας. Μπορεί τίποτε να μην είναι αληθινό, ωστόσο δίπλα στην θέση Καλάγια βρίσκονται οι θέσης ‘Πόρτα’ και ‘Πλάτωμα’ που μαρτυρούν πως ο μύθος έχει κάποια άκρη που αγγίζει την πραγματικότητα.

Τι συμβαίνει πραγματικά στον Όλυμπο; Υπήρξε πραγματικά βουνό όπου κατοίκησαν  Θεοί; ή μήπως ήταν τόπος παράξενης και μυστικής συνάντησης και πλασμάτων από άλλους πολιτισμούς, ή ίσως ακόμα και από άλλους πλανήτες;

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: