Πετρόστρουγκα: Με θέα μια θάλασσα... σύννεφα

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013


Μια νέα πρόταση εξόρμησης, ιδιαίτερα για τους λάτρεις των βουνών, θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Πρόκειται για το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο, που εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012 από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Η διαδρομή
Η ανάβαση γίνεται από πολύ καλά οδοσημασμένο μονοπάτι, με τη διαδρομή να ξεκινάει από τη διασταύρωση «Γκορτσιά» και να ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι που οδηγεί στο Οροπέδιο των Μουσών του Ολύμπου και τις κορυφές, Μύτικα, Στεφάνι, Σκολιό και άλλες.

Μέσα σε δύο ή τρεις ώρες  και φτάνοντας στο καταφύγιο μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο, τις Βόρειες Σποράδες, καθώς και το Άγιο Όρος, τη Σαμοθράκη, το Φαλακρό και το Παγγαίο.

Το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας
Το νέο αυτό καταφύγιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.900, και περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος από υπεραιωνόβια ρόμπολα (σταχτόλευκο είδος πεύκου). Οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με πολύ μεράκι, δούλεψαν πολλούς μήνες ανακαινίζοντας το κτίσμα και μεταμορφώνοντάς το σε ένα λειτουργικό και ζεστό χώρο που φιλοξενεί ήδη από το καλοκαίρι πολλά μέλη της ορειβατικής κοινότητας.

Το καταφύγιο αποτελεί ορμητήριο ιδίως για τις χειμερινές αναβάσεις, καθώς θα είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ήδη ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές σε κοντινό βράχο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αναρριχητές να εξασκήσουν το αγαπημένο άθλημά τους.
Την καλοκαιρινή περίοδο το καταφύγιο είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες, ενώ τη χειμερινή  λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Θερμοκρασίες: Η θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο 14 βαθμούς χαμηλότερη από το αστικό περιβάλλον (δεδομένου ότι η θερμοκρασία μειώνεται 7 βαθμούς ανά 1.000 μ. υψόμετρο).
Κίνδυνος αποκλεισμού: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού όταν ο επισκέπτης είναι εξοπλισμένος κατάλληλα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση - αυτό ισχύει για όλα τα καταφύγια - οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται πριν την ανάβαση για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο βουνό.
Μέσα θέρμανσης: Το καταφύγιο είναι πολύ ζεστό, καθώς υπάρχουν δύο τζάκια και δύο σόμπες. Απαραίτητη είναι βέβαια και η κατάλληλη ένδυση για βουνό.

Το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 90 άτομα, ενώ διαθέτει και οργανωμένη κουζίνα.
Κουζίνα - Φαγητό: Υπάρχουν δύο υπεύθυνοι για την κουζίνα και το φαγητό, είναι οι καταφυγιάρχες. Σημειωτέον ότι η κουζίνα είναι οργανωμένη και προσφέρεται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Χώροι: Υπάρχουν δύο όροφοι, στον πρώτο υπάρχει το σαλόνι και το εστιατόριο και στο δεύτερο τα υπνοδωμάτια. Επίσης, στο ισόγειο λειτουργεί καταφύγιο ανάγκης.
Κόστος διαμονής: Όσον αφορά το κόστος διαμονής είναι στα 12 ευρώ για τους απλούς επισκέπτες και στα 10 ευρώ για τα μέλη των Ορειβατικών και Φυσιολατρικών Συλλόγων (με θεωρημένη ταυτότητα).
Σε περίπτωση, βέβαια, διαμονής μεγάλων ομάδων υπάρχει δυνατότητα η τιμή της διανυκτέρευσης να μειωθεί.

Επιπλέον, τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης δημιούργησαν και θα συντηρούν ένα οργανωμένο ελικοδρόμιο κοντά στο καταφύγιο, για περιπτώσεις ανάγκης.

Για πληροφορίες και κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, στο τηλέφωνο 2310 310649 ή ηλεκτρονικά στο inform@hrt.org.gr

Τα εγκαίνια

Σε εορταστική ατμόσφαιρα και με την παρουσία εκατό και πλέον ατόμων (μεταξύ τους, πολλά μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και μέλη της ορειβατικής κοινότητας) πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου τα εγκαίνια του καταφυγίου.

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του χώρου, γιόρτασαν μαζί με φίλους και συνεργάτες την έναρξη μιας νέας εποχής για το Καταφύγιο.

Ο κύριος Γιώργος Καλογερόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Οργάνωσης που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανακαίνιση του Καταφυγίου και διαβεβαίωσε ότι οι εθελοντές θα συνεχίσουν το έργο τους, φροντίζοντας για τη συντήρηση του χώρου, αλλά και επιχειρώντας σε όλες τις περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης που θα λάβουν χώρα μελλοντικά στον Όλυμπο, κι όχι μόνο.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, η κυρία Μαρία Ζολώτα και αντίστοιχα από τον Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος, ο κύριος Βαγγέλης Γιαννικός.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Πηγή: in.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: