Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Το Λιτόχωρο όπως φαίνεται από τον Όλυμπο
Λιμνούλα στον Ενιππέα
Φαράγγι του Ενιππέα
άλλη άποψη από το πανέμορφο φαράγγι του Ενιππέα
το μονοπάτι που οδηγεί στον Ενιππέα
Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου
άλλη μια άποψη από την αναστηλωμένη Μονή του Αγίου Διονυσίου
Ευχαριστώ την Βιβή για τις φωτογραφίες που μου έστειλε για το blog.
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Η Αγία Κόρη ήταν νεομάρτυρας, που πέθανε κοντά στη Βροντού. Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ως Αγία από την επίσημη Εκκλησία, ωστόσο είναι αναγνωρισμένη από το λαό, όχι μόνο στην Πιερία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το προσκύνημά της το επισκέπτονται δεκάδες άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και έχουν αναφερθεί πολλά θαύματα.
Βίος
Έζησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ελάχιστα είναι γνωστά για την καταγωγή της ή την προέλευσή της. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε Αγία Κόρη, που σημαίνει «Άγιο Κορίτσι». Υπάρχουν διάφορες προφορικές παραδόσεις, οι οποίες αλληλοσυγκρούονται για τη ζωή και τη δράση της αγίας.
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Η Αγία Κόρη, πανέμορφη περιοχή,
απ' τις ομορφότερες τοποθεσίες της ορεινής Πιερίας,
τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Βροντού.
Οργιώδης βλάστηση, χορταίνει το μάτι πράσινο,
ο Όλυμπος ανταριασμένος
και βαθιά στη λαγκάδα
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Η ακρόπολη των Λειβήθρων είναι ένα χαμηλό οχυρό ύψωμα, πού το ορίζουν τρείς χείμαρροι του Ολύμπου. Ενδείξεις για την έκταση της πόλης υπάρχουν Β και Δ της ακρόπολης.
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, σε σπηλιά της περιοχής γεννήθηκε από την μούσα Καλλιόπη ο Ορφεύς. Ο ίδιος φέρεται να ίδρυσε εδώ το πρώτο τελεστήριο μυστηρίων του Διονύσου.
Είχε βίαιο θάνατο, από γυναίκες της Πιερίας που τον θανάτωσαν στην παραολύμπια χώρα του Δίου. Ο τάφος του στα Λείβηθρα, που ήταν αρχικά ένα απλό ηρώο, μετατράπηκε σιγά-σιγά σε ιερό όπου λατρεύτηκε με θυσίες όπως οι θεοί.
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Traditionally regarded as the heavenly abode of the Greek gods and the site of the throne of Zeus, Olympos seems to have originally existed as an idealized mountain that only later came to be associated with a specific peak.
The early epics, the Illiad and the Odyssey (composed by Homer around 700BC) offer little information regarding the geographic location of the heavenly mountain and there are several peaks in Greece, Turkey and Cyprus that bear the name Olympos. The most favored mythological choice is the tallest mountain range in Greece, the Olympos massif, 100 kilometers southwest of the city of Thessaloniki in northern Greece. The highest peak - shown in the photograph - is Mytikas at 2918 meters (9570 feet).
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Τυλιγμένος για χιλιάδες χρόνια στην αχλύ του μύθου ο Όλυμπος με την ιστορία του, τη πολύμορφη και ευμετάβλητη γοητεία της φύσης του, σε όσους θελήσουν να τον επισκεφθούν, δίνει ... κομμάτια αιωνιότητας. Ψηλές κορυφές, φαράγγια, ρυάκια, πηγές, με νερά κρύσταλλο, βλάστηση και ήχοι, κεντούν αρμονία και μεγαλείο στο βουνό των Θεών.
Ο Όλυμπος, αγάννιφος και νιφόεις, (πολυχιονισμένος και χιονοσκέπαστος), πολυδειράς και πολύπτυχος, (με πολλά φαράγγια και πολλές χαράδρες), είναι θεών έδος ( η κατοικία των θεών), και μάλιστα η ατράνταχτη κατοικία τους, «θεών έδος ασφαλές αιεί»,όπως λέει ο Όμηρος.