Ο Όλυμπος δεσπόζει στο άκρως ελληνικό doodle της Google

Ένα doodle με άρωμα Ελλάδας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Όλυμπος, βλέπουν σήμερα στο Google οι χρήστες της μηχανής αναζήτησης...
title

Μία περιγραφή για το Λιτόχωρο, του 1836

Βαδίζοντες προς μεσημβρίαν κατά μήκος του Όρους Ολύμπου, κατερχόμεθα εις την Κωμόπολιν Λειτόχωρον, ήτις απέχει...
title

Όλυμπος το βουνό των Θεών

Τυλιγμένος για χιλιάδες χρόνια στην αχλύ του μύθου ο Όλυμπος με την ιστορία του, τη πολύμορφη και ευμετάβλητη γοητεία της φύσης του , ...
title

Mt. Olympus, Pieria - Greece

Traditionally regarded as the heavenly abode of the Greek gods and the site of the throne of Zeus, Olympos seems to have originally existed as an idealized mountain , ...
title

Λείβηθρα

Η ακρόπολη των Λειβήθρων είναι ένα χαμηλό οχυρό ύψωμα, πού το ορίζουν τρείς χείμαρροι του Ολύμπου. Ενδείξεις για την έκταση της πόλης υπάρχουν Β και Δ της ακρόπολης.
title

Η Αγία Κόρη και τα Φριξομάντιλα

Η Αγία Κόρη, πανέμορφη περιοχή, απ' τις ομορφότερες τοποθεσίες της ορεινής Πιερίας, τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Βροντού. Οργιώδης βλάστηση, χορταίνει το μάτι πράσινο,
title

Η Αγία Κόρη

Η Αγία Κόρη ήταν νεομάρτυρας, που πέθανε κοντά στη Βροντού. Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ως Αγία από την επίσημη Εκκλησία, ωστόσο είναι αναγνωρισμένη από το λαό, όχι μόνο στην Πιερία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα
title

Παλαιός Παντελήμονας - Προφήτης Ηλίας

Σε μικρή απόσταση από τον Παλαιό Παντελεήμονα, στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται επάνω από το παραδοσιακό χωριό, βρίσκεται ο Βυζαντινός ναΐσκος του Προφήτη Ηλία. Η θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο είναι εκπληκτική.
title

Περιγραφή του William Martin Leake για τον Πλαταμώνα, γραμμένη το 1806

Στις 6.25 περνάμε γύρω από την άκρη της ρίζας του βουνού, και στις 7.20, αφού έχουμε ακολουθήσει την ακτή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σταματήσαμε σε ένα ευχάριστο
title

Ολυμπος και Πιέρια όρη - Μυθολογία, ιστορία και φύση

Κινούμαστε μεταξύ θεών και μουσών, σε έναν από τους πιο ειδυλλιακούς και πιο φορτισμένους δρόμους που μπορεί να διατρέξει ο ταξιδιώτης. O Ολυμπος, ίσως το πιο γνωστό βουνό του πλανήτη, μπαίνει στα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που θέλουν να αντικρίσουν τις κορφές του.
title

Βιβλίο: "Τα Τέμπη και η γειτονική περιοχή"

Προχωρώντας ανατολικώτερα φθάνουμε στο χωριό Τέμπη (τουρκ. Μπαμπά) όπου σήμερα είναι ο φοροσταθμός των διοδίων. Από εδώ αρχίζει η είσοδος της κοιλάδος των Τεμπών.
title

Πέτρα"

Σύμφωνα με την παράδοση των γύρω χωριών, στην περιοχή βρισκόταν το μικρό βασίλειο της Πέτρας, ή Καρακόλι όπως ονομάζουν την περιοχή σήμερα. Τούρκοι και Γενίτσαροι, πολιόρκησαν την Πέτρα αλλά δεν μπορούσαν να την κατακτήσουν.
title

Οι Λαζαίοι

Ο Λάζος, ο γενάρχης των Λαζαίων, ήταν ένας από τους πιο ξακουστούς κλεφταρματολούς του ΙΗ’ (δέκατου όδγοου) αιώνα. Για τους Λαζαίους στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (εκδοτική Αθηνών Α.Ε. τομ. ΙΑ’) γράφονται τα εξής:
Οι Λαζαίοι

Οδοιπορικό στην Άνω Σκοτίνα. Οι τοιχογραφίες της Κόλασης

H Άνω (Παλαιά) Σκοτίνα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου. Η δημιουργία του οικισμού τοποθετείται χρονικά γύρω στον 16ο αιώνα.
Οδοιπορικό στην Άνω Σκοτίνα. Οι τοιχογραφίες της Κόλασης

Ναός Αγίας Τριάδος, παλιά Σκαμνιά Ελασσόνας

Βρίσκεται χτισμένος στο κέντρο του παλιού οικισμού της παλιάς Σκαμνιάς, και είναι το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε κατά την καταστροφή της παλαιάς Σκαμνιάς από τους Γερμανούς, στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ναός Αγίας Τριάδος, παλιά Σκαμνιά Ελασσόνας

Δίον

Στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, σε περιοχή που εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο της στενής διάβασης από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία, δεσπόζει το Δίον. Άλλοτε σε απόσταση μόλις επτά σταδίων από τις ακτές του Θερμαϊκού, το Δίον υπήρξε η κατ' εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων.
Δίον

Πύδνα – Μεθώνη: ακμή και πτώση

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Ενδιαφέροντα στοιχεία για δύο σημαντικά κέντρα της βόρειας Πιερίας, τη Μεθώνη και την Πύδνα, φέρνουν στο φως οι έστω και περιορισμένες, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ανασκαφικές έρευνες.

Ίχνη κατοίκησης, τάφοι και τμήματα αρχαίων δρόμων που έχουν έρθει στο φως μαρτυρούν ότι η εκτός των τειχών κατοίκηση της Πύδνας αναπτύσσεται παράλληλα με τους οδικούς άξονες, όπως παρατηρούν οι αρχαιολόγοι της ΚΖ′ ΕΠΚΑ, Ματθαίος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου, που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην ΚΕ′ συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο (Πέμπτη 1 Μαρτίου, 13.30, Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή).

Η Αρχαία Πύδνα

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria


Η Αρχαία Πύδνα είναι χωριό της Πιερίας, με 21 κατοίκους. Υπάγεται στον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού.

Είναι γνωστή από τη Μάχη της Πύδνας, η οποία σήμανε την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Στη μάχη αυτή (168 π.Χ.) ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας ηττήθηκε από τον ύπατο Αιμίλιο Παύλο.

Η αρχαία Πύδνα είναι χτισμένη στα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού, ανάμεσα στον Μακρύγιαλο και το Κίτρος. Η πόλη αναδείχθηκε ως σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Όλυμπος - Τα μυστικά του βουνού των Θεών

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria


Θα ετοιμαστούμε για να κάνουμε μαζί μια ανάβαση στο μυθικό αυτό βουνό και να ανακαλύψουμε τα μυστικά του. Ανεβαίνοντας το, θα διαπιστώσετε και εσείς , οτί οι θρύλοι το τυλίγουν απο κάθε πλευρά. Εχουν ακουστεί απίστευτες ιστορίες για αυτό το βουνό. Για νεραϊδότοπους, για επισκέψεις ιπτάμενων δίσκων στο "μπαλκόνι" του Δία, για ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία κ.α.


Όλα αυτά φυσικά, μπορεί να είναι απλοί μύθοι, μπορεί να είναι και φανταστικές ιστορίες. Ένα όμως είναι σίγουρο. ότι οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές του Ολύμπου, έχουν να σας πούνε πολλές ιστορίες γιατί ζούνε καθημερινά αυτούς τους θρύλους...Μέσα σε όλα αυτά , ένα μεγάλο ρόλο παίζουν και τα ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα του Ολύμπου. Πανω στα οποία έχουν γίνει δεκάδες μελέτες απο πάρα πολλούς επιστήμονες , φυσικούς, γεωλόγους και άλλους. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν μαζί, εδω στο Ελληνικό Αρχείο, να δούμε τα κυριότερα απο αυτά τα "μυστικά" του Ολύμπου.

Οδοιπορικό στην Ελλάδα του 18ου αιώνα

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria


Στα μέσα του 18ου αιώνα, μία νέα γενιά περιηγητών της Ευρώπης, οι οποίοι διαφοροποιούνται ως προς τους σκοπούς και τον τρόπο αντίληψης των προγενέστερων, καταφτάνουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των μεγάλων και μακροχρόνιων ταξιδιών τους στις σημαντικές πόλεις - σταθμούς της Γηραιάς ηπείρου. 

Μεταξύ αυτών, και δύο σουηδοί περιηγητές, ο Γιάκομπ Γιόνας Μπγιέρνστολ (Jacob Jonas Bjornstahl) και ο Άντολφ Φρέντρικ Στούρτζενμπεκερ (Adolf Fredrik Sturtzenbecker), οι οποίοι κατά την περίπου επτάμηνη παραμονή τους στην Ελλάδα, ταξίδεψαν σε πολλές επαρχιακές πόλεις της και ερεύνησαν συστηματικά τη ζωή της περιφέρειας, κατέγραψαν τον πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο της, αφήνοντας πίσω τους πληροφορίες πολύτιμες για τη χώρα μας, πολλές από τις οποίες άγνωστες και ανέκδοτες.

5ο Γ.Ε.Λ. Κατερίνης. «Προβάλλω τον τόπο μου» Προβάλλω την Πιερία… πανέμορφο βίντεο!

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria


«Πιερία – Ιδανικός προορισμός»… έτσι ονόμασαν το βίντεο το οποίο αποτελεί παραγωγή του 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης για το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Προβάλλω τον τόπο μου».

Στα πλαίσια της δράσης «Πάμε Ελλάδα» στην σχολικές μας εκδρομές συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην προβολή της Πιερίας. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες!!!

Βέροια - Κατερίνη 1530

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria

Μουσουλμανικός Τεκές Κατερίνης

ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ Ν167 ΤΟΥ 1530 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ
ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑ ΒΕΡΟΙΑΣ - KARAFERYE
ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΧΩΡΙΆ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ & ΠΙΕΡΙΑΣ

για να δείτε καθαρά τα έγγραφα κάντε κλικ στις εικόνες:

Φωτογραφίες από τον χιονισμένο Πλαταμώνα 3 2 2012

Αναρτήθηκε από Olympus-Pieria


Δείτε τις φωτογραφίες


Φιλικά blogs

Επικοινωνία

Για επικοινωνία: