Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ
Η σωστική ανασκαφική έρευνα που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, στο πλαίσιο κατασκευής της νέας εθνικής οδού ΠΑΘΕ –τμήμα Μαλιακός-Κλειδί Ημαθίας-, αποκάλυψε πρόσφατα στη θέση «Ρέμα Ξυδιάς» (περιοχή Πηγή Αρτέμιδος) του Πλαταμώνα νεκροταφείο και οικισμό της Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.).
Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει η Σοφία Κουλίδου, Αρχαιολόγος της ΚΖ’ ΕΠΚΑ, επισημαίνονται επίσης τα παρακάτω:
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Η παράδοση αναφέρει:
Δύο Μούσες εφεύραν τη θεωρία και την πράξη στη μάθηση.
Τρεις Μούσες εφεύραν τους τρεις μουσικούς τόνους αδρόν, μέσον και ισχνόν τις τρεις χορδές της Λύρας, τις τρεις προσωδίες οξεία, βαρεία, περισπωμένη και τους τρεις χρόνους παρεληλυθότα, ενεστώτα, μέλλοντα τα τρία πρόσωπα, τους τρεις αριθμούς, το τρίγωνο των αστέρων και άλλα τριάριθμα.
Τέσσερις Μούσες εφεύραν τις τέσσερις διαλέκτους: αττική, ιωνική, αιολική και δωρική.
Πέντε Μούσες τις πέντε αισθήσεις: όραση, γεύση, όσφρηση, αφή και ακοή.
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Τα φυτά των... θεών του Ολύμπου αναζήτησαν (χθες) το πρωί μαθητές δημοτικών σχολείων στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στο πλαίσιο προγράμματος που σχεδίασε ο Τομέας Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος Μαρία Ιατρού, «οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν διάφορους μύθους για να εξηγήσουν τη δημιουργία του κόσμου, στους οποίους αναφέρονται συχνά φυτά, δέντρα, καρποί και άνθη, ορισμένα από τα οποία συνδέονται με τη γέννηση και την ανατροφή των θεών και άλλα θεωρούνται δώρα ».
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Με την υπογραφή της σκηνοθέτιδος Αθηνά Κρικέλη
Elassona: The secret path to mt Olympus
Oλοκληρώθηκε η παραγωγή του ντοκυμαντέρ Ελλασόνα, το μυστικό πέρασμα για τον Ολυμπο.
“Elassona: The secret path to mount Olympus”. Πρόκειται για το πρώτο τηλεοπτικό αφιέρωμα στο βουνό των Θεών, του ελληνοαμερικανικού οργανισμού Εllopia Media Group, που εδρεύει στην Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την αμερικανική τηλεοπτική εταιρεία PBS.
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
του Δημητρίου Χλεμέ
Συμπληρώθηκαν 136 χρόνια από την ηρωική επανάσταση του Ολύμπου, γνωστή και ως ανταρσία του Ολύμπου, που είχε επίκεντρο των γεγονότων τον Κολινδρό και το Λιτόχωρο. Η επανάσταση αυτή που έγινε το 1878, κατέχει αναμφίβολα σημαντική θέση στην ιστορία της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Ελλάδας γενικότερα.
Με την ευκαιρία αυτής της επετείου αποτελεί υποχρέωση να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα του φλογερού ιεράρχη Νικολάου Λούση, πρωταγωνιστή της εξέγερσης και να αποτυπώσουμε, τα σημαντικότερα γεγονότα, όπως αυτά διαδραματίστηκαν στον Πιερικό χώρο.
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την έκδοση
"Οδηγοί Ελευθερουδάκη: Μακεδονία", 1926, σελ. 5-12
Προς Β. της Ελασσόνος η χώρα σχηματίζει επί των υπωρειών του όρους υψηλήν πεδιάδα, κατά μέγα μέρος καλλιεργημένην και επί της οποίας σποραδικώς ευρίσκονται χωρία τινά. Το οροπέδιον τούτο κλείεται προς Β. μεν υπό των ορέων της Πιερίας, προς Δ. δε υπό των Χασίων και αρδεύεται υπό του ποταμού Βούλγαρη, κυρίου βραχίονος του Τιταρησίου, και καταλήγει ΒΑ εις Σαραντάπορον.
Ανήκε το πάλαι εις την Εστιαιώτιδα, της οποίας το έδαφος απετέλει την Β. γωνίαν της Θεσσαλίας, σχηματίζουσαν πεδιάδα διακοπτομένην υπό γηλόφων και οριζομένην προς Β. μεν υπό του Τιταρίου όρους, προς Α. δε υπό του Ολύμπου, προς τα ΒΔ υπό του Α. μέρους των Καμβουνίων ορέων (Αμβάρνες νυν) και προς Δ. υπό του κυρίου βραχίονος του ποταμού Ευρώπου (Ευρώτα, Βούλγαρη).
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Περιεχόμενα : Τὸ ἱερό τοῦ Ὀλυμπίου Διὸς –Τὸ ἱερό τῆς Δήμητρας-Τὸ ἱερό τῆς Ἴσιδας-Τὸ ἑλληνιστικό θέατρο τοῦ Δίου-Τὰ τείχη τοῦ Δίου-Οἱ μεγάλες θέρμες –Ἡ νεκρόπολη τοῦ Δίου-Ὁ ἀνατολικός τομέας-Τὸ νεκροταφεῖο τῶν τύμβων –Οἱ παλαιοχριστιανικὲς βασιλικὲς -.
Ἡ ταύτιση τῶν ἀρχαίων ἐρειπίων κοντὰ στὸ χωριὸ Μαλαθριᾶ τῆς Πιερίας, μὲ τὴν ἀρχαία μακεδονικὴ πόλη τοῦ Δίου, ὑπῆρξε πάντα βέβαιη. Τὸ ὄνομα τοῦ Δίου, φαίνεται ὅτι δὲν χάθηκε μετὰ τὴν καταστροφὴ καὶ ἐγκατάλειψη τῆς πόλης στὰ πρώιμα βυζαντινὰ χρόνια. Γιὰ τελευταία φορὰ ἀναφέρεται τὸ Δίον ἀπό τὸν Κωνσταντῖνο Πορφυρογέννητο, τὸν 10ο αἰ. Τὸ ξαναβρίσκουμε, παραφθαρμένο ὅμως, νὰ σημειώνεται στοὺς χάρτες τοῦ 17ου καὶ 18ου αἰ. Σταδιᾶ, ποὺ εἶναι ἀσφαλῶς ὁ πληθυντικὸς τοῦ «στὸ Δίον».
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014
Αναρτήθηκε από
Olympus-Pieria
Είναι άγνωστο από πότε υπήρχε ως κωμόπολη. Πολλοί περιηγητές, όπως ο William Martin Leake, αλλά και σε χάρτες ήδη από το 13ο αιώνα (1264), αναφέρουν την πόλη με το όνομα Άτηρα (σταθμός ή πόλισμα Hatera).
Η πόλη εμφανίζεται με τη λόγια ονομασία Αικατερίνη ή Αγία Αικατερίνη στη γλώσσα της γραφειοκρατίας μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τελικά επικράτησε η ονομασία Κατερίνη.
Η Κατερίνη ιδρύθηκε πιθανώς κατά την διάρκεια της Οθωμανικής επικυριαρχίας. Ο Felix Beaujour, που την επισκέφτηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα, λέει ότι η Κατερίνη ονομαζόταν Κατερί (KATHERI) και απ’ αυτό συμπεραίνει ότι είναι η αρχαία πόλη Ατερα ή Ατηρα (HATERA). Την εποχή εκείνη είχε 4-5 χιλιάδες κατοίκους, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Έλληνες.
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014